Recomandări, reguli de buna purtare în aria naturala protejata

Pentru a avea un sejur placut in pe teritoriul SIT Natura 2000 Cusma, vor trebui respectate cateva reguli. In principiu sunt reguli de bun simt, care va vor permite sa va bucurati de complexitatea biodiversitatii din aria naturala protejata.
Daca totusi, din cauza unor evenimente neprevazute, v-ati ratacit, accidentat sau va aflati dumneavoastra sau persoane apropiate dumneavoastra in pericol, va rugam sa alertati sistemul unic de urgenta 112 sau dispeceratul salvamont asa cum este descris in imaginea urmatoare:

salvamont

,


Sit Natura 2000 Cusma oferă turistilor posibilitati numeroase de recreere si petrecere a timpului liber in zone pitoresti, linistite, cu flora si fauna bogate. Pe teritoriul sitului sunt permise activitati de turism durabil si activităţi de agrement, cu respectarea regulilor de vizitare expuse mai jos si a reglementărilor legate de activitatea de turism montan si agrement pe rauri si lacuri. Sunt incurajate cu preponderenta activitatile turisti ce care tin cont de conservarea si protejarea capitalului natural.

Pentru a proteja biodiversitatea, custodele a prevazut in Regulamentul sitului o serie de masuri cu caracter obligatoriu:

  • Camparea este permisă numai în locuri special amenajate, în condiţiile legii, marcate cu însemnele specifice, afişate la vedere. Administratorul zonei de campare trebuie să afişeze la vedere regulile obligatorii în zona campării,avizate de custode
  • Camparea în alte zone decât cele permise se poate face numai cu acordul custodelui, pentru activităţi care nu aduceti atingere stării favorabile de conservare a speciilor şi a habitatelor, în situaţii justificate ca benefice sitului.
  • Utilizarea de foc deschis este permisă numai în locurile special amenajate.
  • Abandonarea deşeurilor este interzisă. Deşeurile vor fi transportate de către turişti sau alte categorii de vizitatori în afara siturilor, la punctele de colectare special amenajate.
  • Întreţinerea marcajelor turisticeşi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se face numai cu avizul custodelui, iar în cazul traseelor noi, după omologarea acestora conform prevederilor legale.
  • Este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative sau indicatoare, a plăcilor, stâlpilor, semnelor de marcaj existente, precum şi a amenajărilor tehnice de siguranţă de pe traseele turistice şi/sau tematice.

 

Link-uri utile pentru trasee turistice omologate in zona SIT Natura 2000 Cusma:

Sursa materialelor-Serviciul Public Salvamont Bistrita-Nasaud