Localizare: „Piatra Corbului” se află la limita vestică a Călimanilor de nord – vest, în bazinul superior al Văii Budacului, la 25 km de localitatea Bistriţa şi 9 km de localitatea Budacul de Sus.
piatra-corbului-orig
Căi de acces: La rezervaţie se poate ajunge din Bistriţa pe drumul judeţean 173, Bistriţa – Jelna – Budacul de Sus (asfaltat). De la ieşirea din localitatea Budacul de Sus după podul de beton ce traversează Valea Budacului, drumul devine forestier (bine întreţinut) şi urmează în continuare cursul Văii Budacului până la intersecţia cu drumul forestier spre Dealul Negru. Urmând drumul forestier ce duce la Dealul Negru dupa cca. 3 km de la intersecţie se ajunge la rezervaţie.
Obiectul ocrotirii: vulcanitele neogene ale Călimanilor la limita cu sedimentarul Bazinului Transilvaniei, fenomene vulcano – carstice (grote şi goluri pseudo castice), mici valuri de alunecare cu bălţi unde vegetează Fritillaria melea (laleaua pestriţă).
Rezervatie naturala de tip paleontologic;
suprafata totala 5 ha;
formata din peretele stancos, Piatra Corbului, ce reprezinta rezultatul fenomenelor vulcanice in zona, lasand sa se vada succesiunea depozitelor sedimentare de vulcanogen;
protejeaza bogata flora fosila din Miocenul superior si corbii – Corvus corax;
peretele stancos atinge inaltimea de 90 m si este caracterizat de numeroase grote si fisuri;
in jurul stancii s-a creat un habitat propice pentru flora (laleaua pestrita) si fauna diversa (cerbul, capriorul, ursul, corbul etc.);
flora fosila este reprezentata de specii ca: Carya minor, Cyperus chavanesi, Carex tertiaria, Cornus sanguinea si Vitis teutonica.
Fritillaria_meleagris_002