Cultura

În lista manifestărilor tradiţionale care se bucură de o mare popularitate în zonă menţionăm :
1. Alaiul nunţilor de pe Bârgău : Dintre tradiţiile specifice, nunta este cea mai încărcată de fast.
Druşte, cemători, stegari călări, legatul drumului, strânsul în colac, datul găinii, jocul miresei, au creat din nuntă un adevărat spectacol, care în timp s-a instituţionalizat la nivel cultural, creânsu-se o manifestare denumită „Alaiul nunţilor de pe Bârgău”, care se desfăşoară în fiecare iarnă, locul de întâlnire fiind prin rotaţie la fiecare centru de comună, care se întrece în organizare. Săniile numite „cocii” sunt împodobite cu minunatele covoare, cailor li se pun harnaşamente noi şi flori, iar nuntaşii se încălzesc cu binecunoscuta ţuică locală „verde” sau „fiartă fierbine”.regele brazilor
2. Festivalul „Regele brazilor” reprezintă o manifestare cultural-artistică ce se desfăşoară „în parcul dintre castani” din Prundu Bârgăului, cu participarea unui mare număr de ansambluri şi grupuri folclorice din ţară şi din alte ţări ca : Republica Moldova, Macedonia, India, Bulgaria.
3. Măsura oilor sau urcatul oilor la stână a rămas până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală care se desfăşoară la începutul primăverii, odată cu formarea stânilor sau cu deplasarea turmelor în zona păşunatului de vară. Este un obicei
cu multiple conotaţii-economice, sociale,estetice – la care participă întreaga obşte a satului. Într-un cadru sărbătoresc, original şi pitoresc, se desfăşoară după tradiţii seculare întâiul muls al oilor, consemnându-se drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi.
Măsura oilor este precedată de unele activităţi practice (închiderea ţarinilor, construirea sau repararea stânilor, înţărcatul mieilor, alegerea oilor sterpe, tunsul oilor) precum şi de activităţi cu caracter juridic (asocierea proprietarilor de oi, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, stabilirea tarifului pentru plata ciobanilor, etc.)
În această zi toată suflarea satului se pregăteşte pentru a participa la sărbătoare. Gospodinele pregătesc mâncăruri speciale (drob de miel, friptură, sarmale, cozonaci, ouă ) iar barbatii pregatesc bauturile.
masura oilor
După măsură urmează ospăţul ritual, pe pajiştea din imediata apropiere a stânei. Pe iarba verde se întind stergare şi covoare pe care se aşează bunătăţile culinare pregătite special pentru acest moment festiv. Nimeni nu are voie să mănânce sau să bea până când nu se termină slujba pe care preotul o oficiază în mijlocul oilor. Apoi sătenii se ospătează într-o atmosferă plină de voie bună. Cât timp durează această masă câmpenească, ciobanii prepară în stână, primul caş pe care apoi îl oferă participanţilor. De cele mai multe ori, către seară, sosesc muzicanţii tocmiţi de către baci sau de către cineva dintre gospodari, ziua terminându-se cu o adevărată petrecere.
4. Tradiţiile sărbătorilor de iarnă : Ca peste tot în ţară, sărbătorile de iarnă constituie pe toată Valea Bârgăului un prilej de mare bucurie, fiind aşteptate tot timpul anului de locuitorii de toate vârstele. Printre tradiţiile păstrate de-a lungul timpului, amintim pluguşorul, buhaii, irozii, turca (capra), steaua şi colindele, manifestări tradiţionale apreciate atât de turiştii interni cât şi de cei internaţionali.
Bârgăuanii au îmbogăţit şi diversificat de-a lungul timpului tezaurul folcloric, cu deosebire cel literar. Impresionante prin arta poetică şi linia melodică sunt textele care însoţesc ceremonialul unor obiceiuri agrare şi pastorale străvechi. De asemenea este bogat şi bine păstrat fondul literar, muzical şi coregrafic care conferă farmec deosebit tradiţiilor de pe văile care străbat munţii Bârgăului.