Situl de importanta comunitara Cusma poseda un potential turistic de exceptie pe multiple planuri, atat natural cat si antropic, iar situarea In imediata apropiere a drumului european E58 (DN17), care flancheaza latura nordica a sitului, Ii confera un potential ridicat de comunicatie si accesibilitate.
1. Zona Cusma-Budac – combinatie de agroturism, turism rural si ecoturism cu turism de aventura (cinegetic, fotografierea naturii si a animalelor salbatice, etc.) pescuitul sportiv.Exista un singur traseu turistic omologat: sat Cusma – Dealul Negru – Poiana Lunga – Vf. Zurzugau, amenajat si Intretinut de Serviciul Public Judetean Salvamont Bistrita Nasaud Posibilitatile de cazare sunt reduse la trei cabane silvice (cu specific cinegetic): Dealul Negru, Aluneasa, Cusma, deschise publicului.
2. Zona Valea Bârgaului – Bistricioara – agroturism si turism rural, ecoturism, turism de aventura (escalada, cinegetic, turism ecvestru sau cu atelaje, cicloturism), turism cultural, turism de weekend (picnic). Zona evidentiata prin cultura materiala si spirituala rurala romaneasca de pe Valea Bârgaului, portul si cantecul popular, traditiile si obiceiurile specifice din preajma marilor sarbatori crestine si a principalelor evenimente laice (Alaiul Nuntilor de pe Bârgau, Regele Brazilor, Sambra oilor, targuri), cresterea animalelor, din care se evidentiaza oieritul, tehnica populara de prelucrare a materialelor textile (cergile de pe Bârgau), instalatiile de tehnica populara (valtori, piue, velnite), alte mestesuguri traditionale
3. Zona Colibita – turism de weekend, turism montan, ecoturism, turism rural, turism de aventura (ciclism montan, parapanta, sporturi nautice, schi de tura, schi alpin si extrem, escalada), pescuit sportiv.In mod categoric Depresiunea Colibita este zona cu cel mai ridicat flux turistic. Istoricul amenajarilor turistice la Colibita dateaza Inca de la sfarsitul sec. XIX – lea, cand aici a fost construit un stabiliment pentru tratamentul unor afectiuni pulmonare. La Inceputul sec. XX, sasii din Bistrita Isi construiesc aici resedinte de vara, conturandu-se astfel statiune. Dupa nationalizarea de la 1948, vilele trec In proprietatea statului, Colibita fiind organizata In deceniile urmatoare ca statiune climaterica. Dupa anul 1977 cand s-au Inceput lucrarile de amenajare a unui baraj de acumulare, vatra localitatii a fost stramutata la coada lacului de acumulare. Prezenta lacului de acumulare colerata cu un cadru natural de exceptie a impulsionat si determinat aparitia a numeroase resedinte secundare, gen case de vacanta si a unui numar de pensiuni turistice si agroturistice care au dus la renasterea statiunii. Apele minerale carbogazoase – feruginoase sunt reprezentate de 7 izvoare minerale care razbat la suprafata, izvorul Dalbidan fiind amenajat si acoperit, constituind un punct de atractie turistica.
Apele clorosodice sunt prezente In Poiana Slatinii si In Poiana Slatioara, sub culmea Pietrei lui Orban, fantana din Poiana Slatioarei fiind recent amenajata si captata pe o distanta de 600 m., putand fi folosita la robinet Intr-un loc de popas special amenajat de Primaria Bistrita Bârgaului.

Drumurile de acces In zona sunt reprezentate de DJ Prundu BIrgaului – Bistrita BIrgaului – Colibita si de DC Muresenii BIrgaului – Colibita completat de reteaua de drumuri forestiere si poteci care urca spre pasunile din zona alpina.
Traseele turistice omologate, amenajate si Intretinute de Serviciul Public Judetean Salvamont sunt urmatoarele:
1. Sat Mita – Valea Tirimiilor de Jos – Taul Zanelor;
2. Baraj Lac de acumulare Colibita – Taul Zanelor;
3. Baraj Lac de acumulare Colibita – Vf. Piatra lui Orban – Poiana Slatinita – Sat Mita;
4. Sat Mita – Izvorul Lung – Saua Terha;
5. Sat Mita – Valea Bistritei – Valea Colbu – Poiana Dalbidan – Muntele Viisoara;
6. Sat Mita – Valea Colbu – Vf. Bistriciorul.

Posibilitati de cazare la Colibita-Marea de la Munte, complexul turistic Fisherman’s, Cabanele Arinis si Viking

4. Zona Piatra Fantanele – turism de weekend, recreere, semiactiv, activ cu activitati de vara si de iarna gen drumetie usoara (vara), schi de partie (iarna), turism montan, turism rural, turism de aventura.
Piatra Fantanele este o lacalitate situata In apropierea Pasului Tihuta, pe drumul europen E54 (DN17) si constituie o zona de tranzit (trecere) Intre Transilvania si Moldova.
Primele initiative de amenajare dateaza de la Inceputul anilor 1980, cand aici a fost construit un hotel cu o arhitectura extrem de interesanta, asemanatoare cu a unui castel medieval. Ideea a survenit In urma repetatelor incursiuni In zona ale unor turisti straini, plecati pe urmele Contelui Dracula, manati fiind de povestirile romancierului Bram Stoker. Hotelul a fost amplasat In zona Pasului Tihuta, dupa “indicatiile” preluate din roman si este vizitat anual de un numar de turisti dintre care mai mult de jumatate sunt turisti straini. Sirul investitiilor a continuat cu amenajarea unei partii de schi dotata cu instaltie de transport pe cablu de tip telescaun, precum si a mai multor pensiuni turistice private si case de vacanta, constituind destinatia predilecta a locuitorilor din Valea Bârgaului si Bistrita pentru turism de weekend în sezonul rece.
Cunoscuta ca zona de granita dintre fostul Imperiu Austro-Ungar si Romania, zona include si cateva vestigii istorice printre care se remarca asa zisul “drum al romanilor” catre care, de la Hotel – Castel Dracula porneste si un traseu turistic înca neomologat.
De-a lungul drumului national sunt realizate cateva locuri de popas prin grija Primariei Tiha Bârgaului In parcarile aferente acestora.Traseul turistic omologat Piatra Fantanele – Poiana Sub Magura – Muntele Viisoara – Vf. Bistriciorul deschide drumul catre creasta si face legatura cu Zona 3 Colibita.

La Piatra Fantanele, turistii se pot caza la ceșebrul Hotel Castel Dracula

Toate acestea sunt repere pentru un turism de calitate, indifernet daca este vorba de drumetie, sporturi extreme, sporturi nautice, relaxare, turism cultural, sporturi de iarna, evenimente corporate sau un simplu sejur de 2-3 zile.

harta-turistica