LOCUL FOSILIFER RÂPA MARE

fosile

LOCALIZARE: Rezervaţia este situată pe cursul superior al Pârâului Budac cca. 150 m. amonte de Valea Şindrila cca. 200 m. aval de Valea Barzetea.

CAI DE ACCES: La rezervaţie se poate ajunge din orașul Bistriţa, pe drumul judeţean 173 Bistriţa – Jelna – Budacul de Sus până în localitatea Budacul de Sus, de unde, pe un drum forestier ce urmăreşte malul drept al Budacului, ajungem la rezervaţie.

OBIECTUL OCROTIRII: îl constituie nisipurile si marnele cu o bogata faună pannoniana (lamelibranhiate, gasteropode, ostracode,  peşti etc.) şi plante fosile.

Rezervatie paleontologica situata la 20 km S-E de orasul Bistrita,pe cursul superior al Vaii Budacului,in amonte de satul Budacul de Sus.
Aici,sedimentele marnoase ale Pontianului au conservat numeroase resturi de flora si fauna fosila.
Analiza florei fosile evidentiaza prezenta unor paduri tipice de mlastina ,formate din conifere,predominate de Taxodiacee,impreuna cu alte specii lemnoase ca: Carpius,Salix,Alnus,Buettneria,etc.
Alaturi de plantele fosile,in depozitele marnoase apar numeroase animale fosile reprezentate de lamelibranhiate ,gasteropode si ostracode.Printre genurile mai frecvente se numara Limnocardium,Paradacna,Pseudocatillus,Melanopsis,Congeria,Candona,etc…
Pe baza acestor fosile s-a reusit sa se stabileasca varsta eruptivului,a formatiunilor sedimentare caracteristice acestor locuri ce caracterizeaza zona Budacului de Sus,care a fost declarata rezervatie paleontologica.
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale, situri arheologice), astfel:
Biserica evanghelică din satul Dumitrița, astăzi biserica ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel”, construcție secolul al XV-lea, monument istoric
Situl arheologic „Dealul Cetății” de la Dumitrița (epoca Latène și Hallstatt)