PIATRA CUSMEI

Rezervaţie naturală categoria a IV a IUCN
Tipul: botanică.
Suprafaţa: 5 ha.
Localizare: Călimanii de nord – vest, vârful Piatra Cuşmei (1153 m.). Rezervaţie naturală botanică, caracterizată prin pereţi abrupţi, stânci mari golaşe, înconjurată de păduri de molid şi amestec.
Căi de acces: La rezervaţie se poate ajunge plecând din Bistriţa pe drumul naţional 17 până în localitatea Livezile. De aici se urmează drumul judeţean spre localitatea Cuşma ce traversează valea Bistriţei Ardelene, apoi, după 7 km, intră în localitatea Dorolea şi în continuare urmăreşte pe 10 km valea Cuşmei până în localitatea Cuşma. Din localitate urmând unul din drumurile, care conduc până la drumul forestier ce face legătură între bazinul superior al Budacului şi cel al Budăcelului. Din acesta se continuă pe poteca ce însoţeşte pârâul Sărita până în creasta unde se află şi Piatra Cuşmei.
Obiectul ocrotirii:
– Rezervaţie naturală botanică, caracterizată prin pereţi abrupţi, stanci mari golaşe, înconjurată de păduri de molid şi amestec.
– Zona a fost declarată rezervaţie pentru că în această locaţie a fost identificată, cu mulţi ani în urmă, relictul glaciar, Linnaea borealis L.
linnaea_borealis
– A fost unica staţiune din ţară pentru această specie şi chiar dacă în ultima perioadă nu a fost găsită planta, zona trebuie protejată deoarece este posibil ca planta să existe.

piatra cusmeip