„COMARNIC” DE LA CUSMA

Caracterizare:

Floră miocen superioară în marne tufitice, tufite şi cinerite andezitice.

Localizare şi acces:

Locul fosilifer se află pe cursul superior al Văii Budacului, la cca. 5 km. amonte de localitatea Cuşma, în locul de vărsare al pârâului Comarnic în Budăcel.

Obiectul ocrotirii:

În malul stâng, abrupt, al Budăcelului, în locul în care apele pârâului Comarnic se varsă printr-o cascadă de cca. 50 m, apar marne tufitice, tufite şi cinerite cu resturi de plante fosile, îndeosebi frunze.

Pe cca. 50 m, în această succesiune de roci, apar resturi fosile de gimnosperme şi angiosperme. Paleoflora de la „Comarnic”, se aseamănă cu aceea de la „Râpa Verde”- Budacul de Sus, şi are aceeaşi vârstă.

comarnic1
Paleoflora de la “Comarnic”
La cca. 5km amonte de localitatea Cusma, in locul de varsare al paraului Comarnic in Budacel se afla un loc fosilifer. Drumul pana la Cusma insoteste valea Cusmei, iar de aici traverseaza satul de la vest la est. La iesirea dinspre munte drumul urca usor pana ce intersecteaza drumul forestier Bistrita Bargaului-Budacul de Sus, apoi se indreapta spre captarea de apa, iar de la podetul de beton se indreapta spre valea Budacelului pe care o urmareste in amonte pana la confluenta cu paraul Comarnic. In malul stang al Budacelului apar marne tufitice, tufite si cinerite cu resturi de plante fosile, indeosebi frunze. Pe cca. 50m in aceasta succesiune de roci, apar resturi fosile de gimnosperme si angiosperme. Ele apar si in albia minora a Budacelului. Paleoflora de la “Comarnic” se aseamana cu aceea de “Rapa Verde” – Budacul de Sus, si are aceeasi varsta.