Comuna Cetate s-a înfratit astazi cu localitatea Montale din Italia. Semnarea documentelor s-a facut in debutul celei de-a 13-a editii a Festivalului ”Laleaua Pestrita”

Padurea de stejari din sesul localitatii Orheiu-Bistritei, comuna Cetate, acolo unde creste floarea “Laleaua pestrită” – specie ocrotita de lege, a gazduit duminica festivalul folcloric “Laleaua Pestrita”, festival ajuns la ediția cu numărul 13 si, urmat de o tradiţionala serbare campeneasca . La festival participa cele mai prestigioase formatii artistice din judet.

 

lalea5
Cu această ocazie, pe scena festivalului s-a desfășurat un alt eveniment important: înfrățirea comunei Cetate cu o comună din Italia, zona Toscana – Montale. Documentele care consființesc înfrățirea au fost semnate de primarul Daniel Moldovan și edilul din Montale, David Collateli. Artizanii acestei înfrățiri sunt subprefectul județului BN, Ovidiu Frenț dar și Fiorenzo Tempestini, unul dintre primii investitori italieni de la Bistriţa. La eveniment au fost invitatați să participe Alexandru Oprean, un bistrițean ajuns secretar de stat în Ministerul Culturii dar și vicepreședintele CJ, Alexandru Pugna.
“Una dintre atribuţiile Instituţiei Prefectului este realizarea politicilor de integrare europeană şi intensificarea relaţiilor externe, fie prin iniţierea unor astfel de colaborări cu instituţii similare din alte ţări – prefecturi din Franţa sau Italia, ceea ce nu s-a întâmplat până acum – fie prin facilitarea unor astfel de relaţii pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţ”, a spus Ovidiu Frenț. De data aceasta, documentele semnate între cele două localități prevăd și colaboarea economică, fapt subliniat de primarul Daniel Moldovan.

Oaspeții au vorbit despre frumusețea locurilor dar și despre oportunitățiile pentru afaceri pe care le oferă județul Bistrița-Năsăud. După evenimentul dedicat semnării documentelor de înfrățire, pe scenă au urcat mai mulți artiști populari, spectacolul folcloric, fiind urmat de un altul oferit de PSD în cadrul campaniei electorale pentru euroalegeri.

Reamintim faptul că luna trecută, o delegaţie fomată din subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Daniel Moldovan şi secretarul comunei Cetate,Ioan Cojoc, au ajuns pentru prima oară în comuna Montale.
Administraţia italiană marca, la acel moment, semnarea acordului de înfrăţire cu localitatea Langenfeld (Germania), aniversarea a 10 ani de la parafarea înfrăţirii cu localitatea Senlis (Franţa), totul sub cupola expoziţiei “Jocul în timpul lui Caravaggio”.
Delegaţia a fost primită şi de prefectul Mauro Lubatti, în cadrul întâlnirii fiind dezbătute o serie de aspecte economico-sociale.

Despre autor